top of page
  • Writer's pictureAnamarija S. Rabič

Oseba ali robot?

Updated: Oct 13, 2020

... ali zakaj smo ljudje unikatni?

Za pojem umetna inteligenca poznamo veliko definicij. Tiste najbolj prepoznavne so povezane z miselnimi procesi in sklepanjem, tudi z vedenjem. Definicije temeljijo na izrazih človekove učinkovitosti, na idealnem konceptu inteligence, ki ji pravimo racionalnost. Človek ne misli in ne deluje idealno ter dela napake, tako v sklepanju kot v dejanjih. V pojmu umetne inteligence lahko združimo pristope, ki skušajo zgraditi sistem, le-ta pa deluje podobno ali celo bolje, kot to zmore človek.


Povezovanje čustvene inteligence z razumsko...

... omogoča človeškim bitjem uporabo ustvarjalnosti, menjavanje pravil in spreminjanje položajev. Omogoča nam igranje z mejami, igranje izven okvirjev pravil, torej, igranje neskončne igre. Po zaslugi čustvene in duhovne iskrice v nas, smo sposobni razločevanja dobrega od slabega, lepega od grdega, občutljivi smo na svoj moralni čut in sočutje, s katerim ublažimo stroga pravila, ter enako razvito sposobnost, da vemo kje so meje sočutja in razumevanja.Razumska inteligenca?

Računalniki premorejo zelo visoko razumsko inteligenco. V svoj sistem imajo programirana pravila, katerih se držijo in jim sledijo brez napak. Vendar se ne sprašujejo čemu služijo ta pravila in zakaj so v takem položaju, kako bi lahko svoj položaj izboljšali in ga obrnili v svojo korist? Računalniki trenutno delujejo v okviru meja, lahko rečemo, da igrajo končno igro. Ne zavedajo se smisla "igre", niti posledic.


Kaj pa čustva?

Pri večini čustev gre za proces poskusov in napak, za postopno povezovalno grajenje odziva na določene dražljaje. Lahko se naučimo veščine ali čustvenega odziva, vendar sta za to potrebna čas in veliko truda. Niti par možganov nima enakega niza nevronskih povezav. Prav tako niti dva človeka nimata enakega čustvenega življenja. To so nekatere od lastnosti, zaradi katerih je vsak človek unikaten.

15 views0 comments

Recent Posts

See All

Komentáře


bottom of page