top of page
  • Writer's pictureAnamarija S. Rabič

"Kam z doživljanjem?"

Updated: Dec 1, 2020

Znanstveniki, psihologi in ostali strokovnjaki pravijo, da je čustvo duševni proces, s katerim izražamo odnos do vsega, kar nas obdaja.


Prva stopnja - prepoznava...

Na določen dogodek, ki ga doživimo, se odzovemo z lastno reakcijo. Najbolj pomembno na tem mestu je, da se naučimo čustva prepoznavati in jih primerno izražati. V kolikor jih izražamo na "primeren način", nam v življenju uspe graditi dobre in kakovostne odnose z drugimi. Čustva moramo spremljati, jih sprejeti in o njih razmišljati. Ko se nam nekaj zgodi, ko nekaj začutimo ob spremembi, se moramo vprašati: Kaj je to čustvo? Kaj mi govori o situaciji, v kateri sem? Zakaj se je pojavilo? Kaj mi situacija torej pomeni?



Druga stopnja - interpretacija...

Čustva so povezana z našimi interpretaciji dogodkov, ne le z dejansko situacijo. Čeprav mislimo, da se odzivamo na dogodke v življenju, se pravzaprav odzivamo na to, kako te dogodke razumemo ali jih presojamo. Na določeno situacijo se odzovemo čustveno različno in vsak drugače - individualno.


Tretja stopnja - izražanje...

Vsi imamo možnost, da čustva obvladujemo z našim vedenjem. Sami se odločamo ali bomo čustvo pokazali ali ne. Čustva predvsem ni dobro tlačiti in skrivati v sebi, potrebno jih je izraziti, predvsem pa to vpliva na naše (dobro) počutje. Ni pa vseeno kje jih izrazimo in na kakšen način. Če smo jezni, ni nujno, da smo tudi fizično agresivni. Lahko si izberemo pot, po kateri bomo jasno povedali, kako se počutimo v določeni situaciji.

44 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page