top of page
  • Writer's pictureAnamarija S. Rabič

Samoobramba naše psihe!

Updated: Dec 1, 2020

Nevroznanost je veda, ki proučuje razvoj in delovanje živčevja, razvoj in delovanje možganov. Nevroznanstveniki raziskujejo in pridobivajo konstantno nove podatke glede povezav med človeškimi čustvi in razumom, med našimi dejanji in zaznavanjem ter med predstavami, ki jih imamo o nas samih ali pa o drugih ljudeh.


Desetletje možganov!

Zadnje desetletje teorij in raziskovanj na tem področju imenujemo desetletje možganov. Naši možgani sodelujejo pri delovanju kritičnih človeških funkcij, med njimi socialno prilagajanje, nadzor razpoloženja, odgovornost ter ostale lastnosti, ki so ključnega pomena pri določanju osebnosti posameznika.



Naši možgani so zasnovani tako, da nas ohranjajo pri življenju!

Zaznavanje, obdelovanje podatkov, hranjenje in obdelovanje informacij tako zunanjega kakor notranjega doživljanja je delo naših možganov, ki pa poskrbijo, da je naša psihična struktura varna pred propadom. To pomeni, da so mehanizmi obrambnih mehanizmov vgrajeni v naše možgane zelo zgodaj. Odvisno od stopnje grožnje, ki preti možganom, le-ti posledično reagirajo z določeno stopnjo obrambe.

Recent Posts

See All
bottom of page