• Anamarija S. Rabi─Ź

... za pre┼żivetje ­čĺ¬

Updated: Dec 1, 2020


Star┼íi so v primernih pogojih na otroka obi─Źajno ─Źustveno ugla┼íeni, poslu┼íajo ter ─Źutijo njegovo dihanje, smeh, jok, odzivanje, spanje. Star┼íi poznajo otrokova ─Źustvena stanja in otrokova fiziolo┼íka stanja ter se nanj primerno odzivajo. Otrok se ob primernih okoli┼í─Źinah na star┼íe nave┼że, se po─Źuti varno, ugla┼íeno, sli┼íano... razvije se varna navezanost.


Pre┼żivetje.

Strah pred tujci predstavlja pomembni mehanizem pre┼żivetja, ki je biolo┼íko vgrajen! Dojen─Źki se rodijo s te┼żnjami v vedenju, ki prikazujejo potrebo po stiku, bli┼żini z mamo v tujih situacijah in tistih, v katerih je otroka strah ali se po─Źuti ogro┼żenega. Izku┼ínje oblikujejo delovanje uma skozi celo ┼żivljenje posameznika. Tiste izku┼ínje, ki se zgodijo v zgodnjih letih otro┼íkega razvoja, lahko dolo─Źijo nadaljnjo stopnjo interakcij s svetom, ki nato krepijo du┼íevne funkcije. Dojen─Źek oziroma otrok bo pre┼żivel zmeraj (izjema je, ko je popolnoma zapu┼í─Źen), razlika je le v tem, kak┼íne osebnostne posledice bo nosil.Varna navezanost otroka na mater.

In to je to - varna navezanost otroku nudi, da se ─Źuti varnega in za┼í─Źitenega, v nasprotnem primeru dojen─Źek nima pristnega ob─Źutka "varnega pristana". Po─Źuti se bolj prepu┼í─Źen sam sebi, seveda je to njegovo notranje do┼żivljanje... Po teoriji navezanosti je varnost, ki jo otrok izra┼ża s svojim vedenjem do matere ali do objekta, na katerega se je navezal, opredeljena kot ravnote┼żje med raziskovanjem okolja in iskanjem bli┼żine z materjo.

Recent Posts

See All

|  Psihoterapevtsko svetovanje in psihoanaliti─Źna psihoterapija je namenjene vsem, ki si ┼żelijo izbolj┼íati medosebne odnose, si ┼żelijo spremembe in/ali se znajdejo v stiski.  |

┬ę 2020 by INSIDE, psihoterapija in svetovanje.  |                                       Ve─Ź o pogojih uporabe in avtorskih pravicah tukaj, ve─Ź o zasebnosti tukaj.  

030 397 700

Tr┼ża┼íka cesta 2, 1000 Ljubljana