• Anamarija S. Rabi─Ź

Stiska otroka, ki je "nevidna" ­čśŽ

Updated: Dec 1, 2020

Tako imenovani toksi─Źni odnosi slabo vplivajo tako na povzro─Źitelje, kot tudi na ┼żrtve, ki se te┼żko ubranijo slabim vplivom. Poznamo razli─Źne vrste toksi─Źnih odnosov med prijatelji, vrstniki, partnerji, obstajajo pa tudi toksi─Źni odnosi, ki vplivajo na otroka in sicer, iz relacije star┼ía.

Izredno nevarni za razvoj!

─îe se odrasli znajde v takem odnosu ima mo┼żnost iz njega izstopiti. V primeru, da se v njem znajde otrok je situacija bolj zapletena. Vzgoja ter skrb za otroka je lahko v tem primeru korenito okrnjena. Strupeni odnosi so uni─Źevalni in disfunkcionalni, zato so skrajno nevarni za razvoj otroka.Dojen─Źek in kasneje otrok, si ┼żeli materine bli┼żine!

Za toksi─Źni odnos sta potrebna dva. V primerih ko je v odnos vpleten otrok oziroma dojen─Źek je po vsem naravnem, biolo┼íkem instinktu, otrok naravnan po svojih gonih. Kar si ┼żeli otrok - je zanj osnovna, gonska potreba. Iz tega vidika predvidevamo, da problem nastane pri materi.


Za pojav toksi─Źnega odnosa med mamo in otrokom in posledi─Źno nevarno navezanost otroka na mater, je odgovorna mati. Dobra mati, ki nima osebnostne motenje, svojemu otroku nudi varen ter pristen objem, je nanj ugla┼íena, primerno zadovoljuje njegove potrebe, tako po hrani, kot tudi po bli┼żini in mu s tem zagotavlja razvoj varne navezanosti.

Je podlaga za nastanek neprimernega odnosa med mamo in otrokom starševska patologija ali le starševska malomarnost?


Malomarnost matere vpliva na navezanost otroka prav tako, kot vpliva osebnostna motnja. Posledice neprimerne navezanosti, zaradi prisotnosti osebnostne motnje v diadnem odnosu mama-otrok obstajajo. Otrok se ne nave┼że na mater primerno, pristno, ugla┼íeno. V svojih kasnej┼íih letih si ne upa odprto raziskovati, ne zana┼ía se na svoje star┼íe kot otrok, ki je kot majhen razvil varno navezanost.

Recent Posts

See All

|  Psihoterapevtsko svetovanje in psihoanaliti─Źna psihoterapija je namenjene vsem, ki si ┼żelijo izbolj┼íati medosebne odnose, si ┼żelijo spremembe in/ali se znajdejo v stiski.  |

┬ę 2020 by INSIDE, psihoterapija in svetovanje.  |                                       Ve─Ź o pogojih uporabe in avtorskih pravicah tukaj, ve─Ź o zasebnosti tukaj.  

030 397 700

Tr┼ża┼íka cesta 2, 1000 Ljubljana