top of page
  • Writer's pictureAnamarija S. Rabič

Stiska otroka, ki je "nevidna" 😦

Updated: Dec 1, 2020

Tako imenovani toksični odnosi slabo vplivajo tako na povzročitelje, kot tudi na žrtve, ki se težko ubranijo slabim vplivom. Poznamo različne vrste toksičnih odnosov med prijatelji, vrstniki, partnerji, obstajajo pa tudi toksični odnosi, ki vplivajo na otroka in sicer, iz relacije starša.

Izredno nevarni za razvoj!

Če se odrasli znajde v takem odnosu ima možnost iz njega izstopiti. V primeru, da se v njem znajde otrok je situacija bolj zapletena. Vzgoja ter skrb za otroka je lahko v tem primeru korenito okrnjena. Strupeni odnosi so uničevalni in disfunkcionalni, zato so skrajno nevarni za razvoj otroka.



Dojenček in kasneje otrok, si želi materine bližine!

Za toksični odnos sta potrebna dva. V primerih ko je v odnos vpleten otrok oziroma dojenček je po vsem naravnem, biološkem instinktu, otrok naravnan po svojih gonih. Kar si želi otrok - je zanj osnovna, gonska potreba. Iz tega vidika predvidevamo, da problem nastane pri materi.


Za pojav toksičnega odnosa med mamo in otrokom in posledično nevarno navezanost otroka na mater, je odgovorna mati. Dobra mati, ki nima osebnostne motenje, svojemu otroku nudi varen ter pristen objem, je nanj uglašena, primerno zadovoljuje njegove potrebe, tako po hrani, kot tudi po bližini in mu s tem zagotavlja razvoj varne navezanosti.

Je podlaga za nastanek neprimernega odnosa med mamo in otrokom starševska patologija ali le starševska malomarnost?


Malomarnost matere vpliva na navezanost otroka prav tako, kot vpliva osebnostna motnja. Posledice neprimerne navezanosti, zaradi prisotnosti osebnostne motnje v diadnem odnosu mama-otrok obstajajo. Otrok se ne naveže na mater primerno, pristno, uglašeno. V svojih kasnejših letih si ne upa odprto raziskovati, ne zanaša se na svoje starše kot otrok, ki je kot majhen razvil varno navezanost.

Recent Posts

See All
bottom of page