top of page
  • Writer's pictureAnamarija S. Rabič

Ali obstaja zdrava mera narcizma?

Narcizem ima večinoma negativno konotacijo. Toda, ali obstaja zdrava mera, ki nam lahko koristi?


Za masko

Narcisizem ali narcizem?

V sodobnem svetu se uporabljata obe besedi, mnogokrat z nedoločeno poglobljenostjo. Narcizem se nanaša na lastnosti samoljublja, občutka lastne pomembnosti, medtem ko se narcisizem nanaša na nezdravo obliko, predvsem patološko motnjo osebnosti, imenovano "narcisistična osebnostna motnja" (NOM). Narcizem je torej širši izraz, ki se nanaša na koncept, ki zajema večplastne vidike samoljubja, samozavesti in občutka lastne pomembnosti. Širši izraz narcizem se uporablja tudi za opisovanje družbenih in kulturnih pojavov, ki poudarjajo preveliko samoljublje, obsedenost s podobo ali potrebo po samopromociji. Narcisistična osebnostna motnja je specifična psihološka motnja, ki vključuje prekomeren občutek lastne pomembnosti, pomanjkanje empatije do drugih ter obsedenost s samopodobo in uspehom. Ko posameznik preseže zdrave meje narcizma in kaže značilnosti, kot so prekomerni občutek pomembnosti, močna potreba po občudovanju drugih ter izkoriščanje ter škodovanje drugih ljudi v ta namen, govorimo o narcisistični osebnosti.


Je določena stopnja narcisizma sprejemljiva in celo koristna? Kje je meja?

V manjših in zdravih količinah lahko nekatere lastnosti narcizma posamezniku koristijo. Vsak od nas bi moral imeti zdravo mejo narcizma, ki je v funkciji preživetja, uveljavljanja, zmožnosti samozaščite, sposobnosti napredovanja in podobno. Na primer, zmerna samozavest in zdrava samoljubezen lahko prispevata k uspehu, motivaciji in dosežkom. Vendar pa je pomembno opozoriti, da je pretirana stopnja narcizma, ki presega zdrave meje, lahko škodljiva.

 

Patološki narcizizem, kot je narcisistična osebnostna motnja, je oblika narcisizma, ki ima negativne posledice na življenje posameznika in njegove odnose. Prekomerna samovšečnost, pomanjkanje empatije in izkoriščanje drugih lahko povzročijo težave v medosebnih odnosih, poklicnem življenju in splošnem življenjskem funkcioniranju. Oseba mora najti ravnotežje med zdravo samozavestjo in empatijo do drugih, da se vzpostavi zdrav odnos do samega sebe in drugih.

 

Kdaj govorimo o patološki obliki?

Patološka oblika narcizma se nanaša, kot že omenjeno, na narcisistično osebnostnjo motnjo (NOM), ki je psihološka motnja osebnosti. Diagnoza NOM se postavi na podlagi specifičnih simptomov in meril, ki jih določa diagnostični priročnik, kot je Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5).Nerealno dojemanje sebe
Je možno narcisizem odpraviti ali ne?Narcisizem, zlasti narcisistična osebnostna motnja (NOM), je kompleksna psihološka motnja, ki zahteva ustrezno obravnavo in zdravljenje. Čeprav se zdravljenje narcisizma lahko izkaže kot dolgotrajni in naporni proces, je možno doseči izboljšanje simptomov in bolj zdravo funkcioniranje. Individualna psihoterapija, med drugim tudi psihoanalitična psihoterapija, lahko igra ključno vlogo pri zdravljenju narcisizma. Terapevt lahko pomaga posamezniku raziskati globlje korenine narcističnih vzorcev, razviti večjo empatijo do drugih, okrepiti samospoštovanje na zdrav način ter delati na razvijanju bolj zdravih medosebnih odnosov. 

 

Napredek je odvisen od vsakega posameznika posebej, njegove motivacije za spremembo in intenzivnosti narcističnih simptomov. Samozavedanje, odprtost za rast ter sodelovanje s strokovnjaki so ključni dejavniki pri premagovanju narcisizma. Pri narcisistični strukturi osebnosti je zdravljenje običajno dolgotrajno in zahteva potrpežljivost ter predanost.Recent Posts

See All

Bình luận


bottom of page