• psihoterapevtka.

Ljubezen v teoriji ­čĺî

Avtorja Hazan in Shaver (1987) - raziskovalca in strokovnjaka na omenjenem podro─Źju, sta ljubezensko razmerje odraslih razdelila v tri kategorije, za katere sta preko raziskave Romantic Love Conceptualized as an Attachment Process ugotovila, da so zelo podobni kategorijam zgodnjega navezovanja.


Varno navezani odrasli nimajo te┼żav pri vzpostavljanju novih, tesnih odnosov z drugimi, njihovo ljubezensko razmerje je zanesljivo ter polno zaupanja. Za partnerske odnose z varnim stilom navezanosti so zna─Źilni bli┼żina, spo┼ítovanje, zaupanje partnerju in intimnost med partnerjema. Konflikte varno navezan partnerja re┼íujeta konstruktivno in situaciji primerno. Imajo dobro, pozitivno samopodobo, predstava o sebi in drugih je kompleksna in uravnote┼żena (Bartholomew in Shaver, 1998).


Avtorja Hazan in Schaver (1987) dalje ugotavljata:


Tesnobno ambivalentni odrasli imajo te┼żave pri vzpostavljanju trdnih odnosov, svoje ljubezensko razmerje do┼żivljajo kot negotovo, pri─Źakujejo, da bodo odbiti ter do┼żivljajo ljubosumnost.


Izogibajo─Źi odrasli imajo te┼żave pri zbli┼żevanju z drugimi ljudmi, pri vzpostavljanju stika in v svojih ljubezenskih razmerjih pogosto pogre┼íajo intimnost.Tezo, da je navezanost vse┼żivljenjski proces so potrdili. Zna─Źilnosti navezanosti se z razvojem delno spreminjajo, jedro pa ostaja enako tudi kasneje, v vzorcu navezanosti v partnerskem odnosu. Ugotovljeno je bilo, da je romanti─Źna ljubezen proces navezanosti, kjer se med partnerjema, podobno kot v otro┼ítvu s star┼íi, oblikujejo ─Źustvene vezi. Prav tako imajo ljudje z razli─Źnimi stili navezanosti v otro┼ítvu, v odrasli dobi razli─Źne izku┼ínje na ljubezenskem podro─Źju (Hazan in Shaver, 1987). Model navezanosti je torej tako stabilen, da govorimo o vplivu (neugodnih) razvojnih izku┼íenj na stile navezanosti v odraslem intimnem odnosu (Bartholomew in Scharfe, 1994).

|  Psihoterapevtsko svetovanje, psihoanaliti─Źna psihoterapija ter podporna psihoterapija so namenjene vsem, ki se znajdejo v stiski ali si ┼żelijo spremembe v ┼żivljenju.  |

┬ę 2020 by INSIDE, psihoterapija in svetovanje.  |                                  |  Ve─Ź o pogojih uporabe in avtorskih pravicah tukaj, ve─Ź o zasebnosti tukaj.  

030 397 700

Gosposvetska 5, 1000 Ljubljana