• Anamarija S. Rabi─Ź

Ljubezen v teoriji ­čĺî

Updated: Dec 1, 2020

Avtorja Hazan in Shaver (1987) - raziskovalca in strokovnjaka na omenjenem podro─Źju, sta ljubezensko razmerje odraslih razdelila v tri kategorije, za katere sta preko raziskave Romantic Love Conceptualized as an Attachment Process ugotovila, da so zelo podobni kategorijam zgodnjega navezovanja.


a. Varno navezani odrasli

Varno navezani odrasli nimajo te┼żav pri vzpostavljanju novih, tesnih odnosov z drugimi, njihovo ljubezensko razmerje je zanesljivo ter polno zaupanja. Za partnerske odnose z varnim stilom navezanosti so zna─Źilni bli┼żina, spo┼ítovanje, zaupanje partnerju in intimnost med partnerjema. Konflikte varno navezan partnerja re┼íujeta konstruktivno in situaciji primerno. Imajo dobro, pozitivno samopodobo, predstava o sebi in drugih je kompleksna in uravnote┼żena (Bartholomew in Shaver, 1998).


Avtorja Hazan in Schaver (1987) dalje ugotavljata:


b. Tesnobno navezani odrasli

Tesnobno ambivalentni odrasli imajo te┼żave pri vzpostavljanju trdnih odnosov, svoje ljubezensko razmerje do┼żivljajo kot negotovo, pri─Źakujejo, da bodo odbiti ter do┼żivljajo ljubosumnost.


c. Izogibajo─Źe navezani odrasli

Izogibajo─Źi odrasli imajo te┼żave pri zbli┼żevanju z drugimi ljudmi, pri vzpostavljanju stika in v svojih ljubezenskih razmerjih pogosto pogre┼íajo intimnost.Tezo, da je navezanost vse┼żivljenjski proces so potrdili.

Zna─Źilnosti navezanosti se z razvojem delno spreminjajo, jedro pa ostaja enako tudi kasneje, v vzorcu navezanosti v partnerskem odnosu. Ugotovljeno je bilo, da je romanti─Źna ljubezen proces navezanosti, kjer se med partnerjema, podobno kot v otro┼ítvu s star┼íi, oblikujejo ─Źustvene vezi. Prav tako imajo ljudje z razli─Źnimi stili navezanosti v otro┼ítvu, v odrasli dobi razli─Źne izku┼ínje na ljubezenskem podro─Źju (Hazan in Shaver, 1987). Model navezanosti je torej tako stabilen, da govorimo o vplivu (neugodnih) razvojnih izku┼íenj na stile navezanosti v odraslem intimnem odnosu (Bartholomew in Scharfe, 1994).

Recent Posts

See All

|  Psihoterapevtsko svetovanje in psihoanaliti─Źna psihoterapija je namenjene vsem, ki si ┼żelijo izbolj┼íati medosebne odnose, si ┼żelijo spremembe in/ali se znajdejo v stiski.  |

┬ę 2020 by INSIDE, psihoterapija in svetovanje.  |                                       Ve─Ź o pogojih uporabe in avtorskih pravicah tukaj, ve─Ź o zasebnosti tukaj.  

030 397 700

Tr┼ża┼íka cesta 2, 1000 Ljubljana