top of page
Writer's pictureAnamarija S. Rabič

Odskočna deska so starši! 👨‍👨‍👧‍👦

Zgodnje izkušnje v otroštvu oblikujejo možganske strukture in njihovo funkcionalnost. To razkriva temeljno pot, po kateri je izražanje genov posameznika determinirano z izkušnjami

V primeru, da je odnos med mamo in otrokom premalo stabilen, da bi mama otroku nudila varno zatočišče, ker tega sama zaradi patološke strukture ali česa drugega ne zmore, se razvije navezanost, ki otroka ne podpira v vseh pogledih in mu ne nudi odskočne deske za popolnoma samostojno ter samozavestno življenje v odraslosti.


Zelo pomembna je empatija, sprejemanje in ne-obsojanje.

Danes poznamo tri oblike nevarne navezanosti. Starši nevarno navezanih otrok drugače reagirajo na stisko otrok. Otroka skušajo zamotiti ali zmanjšati pomen in čustven naboj stiske. Odzivnost na otrokove znake stiske je manjša, otrok ne ve, kaj od staršev pričakovati, saj so čustveno ter fizično odsotni in nepredvidljivi. Nevarni stili navezanosti, ki so jih odkrili preko raziskovanja, so izogibajoča navezanost ter ambivalentna navezanost. Nekateri avtorji so kasneje dodali še tretji nevarni stil navezanosti, to je dezorganizirana navezanost otroka na mater.



Navezanost na očeta?

Čeprav običajno oče ni primarni objekt, je kljub temu zelo pomembna figura v življenju svojega otroka. Študije poročajo, da ima otrokova navezanost na mater večje posledice v otrokovem obnašanju kot varna navezanost na očeta, vsekakor pa oče ni nepomemben pri otrokovem razvoju.


Otrok ponotranja tako od mame kot od očeta. Od matere ponotranja običajno predanost in zaupanje, od očeta aktivnost in prodornost. Ob očetu se otrok uči konkurenčnosti, obvladovanja rivalstva in sodelovanja. Oče je pomemben, ker je drugačen od mame. Otrok potrebuje identifikacijo z obema, da v sebi razvije vse omenjene poteze. Težava ni v tem, ali oče ustvarja materinski odnos. Težave nastopijo, če zaradi tega, ko oče psihološko postane mama za otroka, otrok izgubi lik očeta. Otrok izgubi osebo, ki bi mu nudila »moški del«. Otrok ima posledično težave s prakticiranjem, hkrati mu začne primanjkovati ambicioznosti, aktivnosti in vztrajnosti.

Comments


bottom of page