top of page
  • Writer's pictureAnamarija S. Rabi─Ź

travma in Travma ­čöĺ

Zgodnje izku┼ínje se neprestano spreminjajo iz preprostih spominskih zametkov v razumevanje in nadzor nad zunanjim in notranjim svetom. Pri razvoju otroka se njegovo razumevanje notranjega in zunanjega sveta spreminja v skladu z dose┼żeno stopnjo njegovega osebnostnega razvoja.


Raziskave spomina ka┼żejo, da mo┼żgani obi─Źajno ne zmorejo natan─Źno reproducirati odtisov preteklih izku┼íenj. Namesto da bi se natan─Źno spominjali, so spomini preoblikovani v zgodbe. Travmati─Źni spomini in izku┼ínje so v mo┼żganih druga─Źe kodirane kakor prijetne, ugodne izku┼ínje v preteklosti. Specifi─Źni spomini, slike, ─Źustva in ob─Źutki na travmati─Źne dogodke so globoko vtisnjeni v spomin, v mo┼żganih.


Sodobni pogledi na travmo delijo travmati─Źne dogodke na travme z velikim ┬╗T┬ź in travme z malim ┬╗t┬ź.Travme z velikim ┬╗T┬ź se ...

... nana┼íajo na izpostavljenost zelo mote─Źim dejavnikom, kot sta spolna zloraba in nasilje v dru┼żini ali kot enkratni dogodek, kot so potres, popotresni sunek, ban─Źni rop, izku┼ínja talca ali avtomobilska nesre─Źa.


Travme z malim ┬╗t┬ź so ...

... travmati─Źni dogodki, ki so, ─Źeprav ne sodijo med smrtno nevarne dogodke, zelo mote─Źe situacije. Resnost motnje se pojavi predvsem v korelaciji s ─Źasovnim trajanjem izpostavljenosti travmatizirajo─Źemu dogodku. Pogostost ponavljajo─Źih se travm z malim ┬╗t┬ź pripelje do ranljivosti dolo─Źenih psihi─Źnih struktur ter organizacij in prav v nevarni navezanosti prihaja do ponavljajo─Źih se ┬╗bla┼żjih┬ź travmati─Źnih dogodkov, kjer je otrok konstantno izpostavljen neugodnim razmeram.


Predvsem mote─Źi dogodki, ki se zgodijo v otro┼íkih letih, za seboj pu┼í─Źajo najve─Źje ─Źustvene posledice. Manj┼íe travmati─Źno do┼żivetje lahko izzove tudi lo─Źitev star┼íev, vrstni┼íko nasilje v vrtcu ali ┼íoli, smrt hi┼ínega ljubljen─Źka itd..


Po definiciji Roberta Cvetka (2010) so travmati─Źni dogodki tako za odraslega kot za otroka lahko vojna, streljanje, nasilje, ugrabitev, mu─Źenje, trpin─Źenje, naravne katastrofe, avtomobilske nesre─Źe, dogodki, pri katerih je oseba pri─Źa te┼żki po┼íkodbi ali nasilni smrti druge osebe in podobno. Pri otrocih se med seksualne travme pri┼ítevajo tudi razvojno neustrezne spolne izku┼ínje brez nasilja in po┼íkodbe. V otro┼ítvu ni malo primerov du┼íevne zlorabe, v nekaterih primerih je lahko otro┼ítvo zelo nevarno obdobje.


Travmati─Źni stres vpliva na vsa podro─Źja ─Źlove┼íkega delovanja.

65 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page