• Anamarija S. Rabi─Ź

Zaljubljenost - brez povratka ­čĺś

Updated: Dec 1, 2020

Ljubezen velja za enega temeljnih fenomenov, ki dolo─Źajo ─Źlovekovo bivanje. In kaj je na ljubezni tako posebnega in zapletenega, da se z njo ukvarjajo (skoraj) vse smeri od poezije, pravljic, legend in mitov do filozofije, teologije in celo znanosti - in to od samega za─Źetka na┼íe kulture?


Razumevanje ljubezni?

Ko jo ┼żelimo razumeti in razlo┼żiti, se sre─Źamo s toliko nasprotji, paradoksi in nelogi─Źnimi predpostavkami, da se nam ljubezen zazdi povsem neulovljiva na ravni racionalnega diskurza, ki ga gojita filozofija in znanost.


Med ─Źasom do┼żivljanja ljubezni, se ljubezen opredeljuje na razli─Źne na─Źine. Zgodovina jo obarva po svoje in ljudje si jo razlagajo, kot so navajeni v dolo─Źenem ─Źasovnem obdobju.

Zamisel, da je ljubezen mogo─Źe ali celo potrebno definirati, se je pojavila v kulturi, ki razum in ─Źustva strogo lo─Źuje, prvemu pa predpisuje ve─Źji pomen in bolj┼íe zmo┼żnosti. Razum je torej pripisana zmo┼żnost, da zaobjame, raz─Źleni in opredeli ─Źustvo ljubezni ter ga s pridobljenim razumevanjem obvladuje, nadzira in kanalizira.Babilonska ljubezen

Zanimivo je tudi dejstvo, da so ┼że Babilonci povezovali mo─Ź ljubezni - in ne le s spolno naslado - temve─Ź tudi z notranjo, ─Źustveno mo─Źjo, ki je sposobna dvigniti ─Źloveka iz divjega naravnega stanja v duhovni svet.Ob tem pa ─Źlovek pla─Źa dolo─Źeno ceno... prekinjen je idili─Źni stik z naravo in edinstvenostjo, a povratka nazaj ni. Zaljubljenost je prav poseben ob─Źutek.

|  Psihoterapevtsko svetovanje in psihoanaliti─Źna psihoterapija je namenjene vsem, ki si ┼żelijo izbolj┼íati medosebne odnose, si ┼żelijo spremembe in/ali se znajdejo v stiski.  |

┬ę 2020 by INSIDE, psihoterapija in svetovanje.  |                                       Ve─Ź o pogojih uporabe in avtorskih pravicah tukaj, ve─Ź o zasebnosti tukaj.  

030 397 700

Tr┼ża┼íka cesta 2, 1000 Ljubljana