top of page
  • Writer's pictureAnamarija S. Rabič

Šepetanje, govorjenje, dretje...

Updated: Dec 1, 2020

Na ravni zaznavanja mladostniki s shizofrenijo zaznavanje opisujejo kot odmik od selektivnega zaznavanja, kjer imajo težave s poudarkom na bistvenih informacijah, na dražljajih z izključitvijo podrobnostih ali na hrup. V psihotičnem stanju si notranje dražljaje (ali misli) razlagajo, kot da izvirajo iz drugega vira. Mladostniki lahko zaznajo glasove, ki se spreminjajo vzdolž številnih parametrov.



Različni glasovi - različna jakost.

Glas si lahko razlagajo kot benigen ali zlonameren, zatirajoč ali impotenten, vsevedni ali vedo le malo o osebi; oseba se lahko čuti prisiljeno narediti to, kar pravi glas ali ne. Halucinacije oseba razume kot zlonamerne, nadzorovalne in vsevedne, preko katerih se mladostnik počuti prisiljen ubogati. So veliko bolj boleče od tistih, ki ne dajejo občutka prisilnega delovanja. Prepričanja o glasovih, ki jih spravljajo v stres, je za mladostnike osrednjega pomena za kognitivno-vedenjsko zdravljenje halucinacij.


Psihotična epizoda?

Psihotične epizode lahko trajajo od enega do šestih mesecev, čeprav se nekatere epizode podaljšajo do enega leta. Psihotične epizode je mogoče skrajšati in ublažiti z zgodnjim odkrivanjem ter uporabo farmakološkega in psihološkega zdravljenja. Trajanje remisije med epizodami se lahko podaljša z uporabo zdravil za vzdrževanje. Količino stresa zmanjša družinsko posredovanje ter uporaba strategij za spopadanje s stresom.

Recent Posts

See All
bottom of page