• psihoterapevtka.

(Žive) meje med motnjami.

Updated: Oct 13

Pogosto je težko razlikovati med primeri, ki prikazujejo različne motnje. Približno tretjina otrok, ki izpolnjuje diagnostična merila za shizofrenijo izpolnjuje tudi merila za depresijo in približno tretjina izpolnjujejo merila za vedenjske motnje. Meje med motnjo shizofrenije in motnjo razpoloženja so obravnavane v različnih klasifikacijah, s predlaganjem mešane motnje. Avtizem se razlikuje od shizofrenije z odsotnostjo trajnih blodenj in halucinacij.


Dve poti - ena smer.

Sodobne raziskave o shizofreniji so vodene na podlagi dveh velikih skupin teorij. Prva skupina teorij se ukvarja predvsem z vlogo bioloških dejavnikov v etiologiji in z vzdrževanjem stanja, kjer motnja ni prisotna. Druga skupina teorij obravnava vlogo psiholoških dejavnikov v shizofreniji. Nešteto bioloških in psiholoških dejavnikov pri razvoju in poteku tega zmedenega stanja, je zelo pomembnih.Podtipi motenj...

Obstaja veliko podtipov shizofrenije in drugih psihotičnih motenj. V obeh podtipih shizofrenije, kjer prevladujejo paranoidne blodnje, je podana diagnoza paranoidne shizofrenije. Primeri kjer psihomotorične motnje, kot so razdražljivost ali negativizem prevladujejo, so razvrščeni pod katatonične. Primeri so razvrščeni kot neorganizirani, če je glavna značilnost neprimernost in obstaja dezorganizacija vedenja ter govora.

|  Psihoterapevtsko svetovanje, psihoanalitična psihoterapija ter podporna psihoterapija so namenjene vsem, ki se znajdejo v stiski ali si želijo spremembe v življenju.  |

© 2020 by INSIDE, psihoterapija in svetovanje.  |                                  |  Več o pogojih uporabe in avtorskih pravicah tukaj, več o zasebnosti tukaj.  

030 397 700

Trubarjeva cesta 47, 1000 Ljubljana