top of page
  • Writer's pictureAnamarija S. Rabič

Pomembna je drugačna izkušnja...

V možganih obstaja več ločenih mehanizmov za tvorjenje različnih vrst spomina. V zadnjih desetletjih je prišlo do velikih odkritij ter bolj natančnega razumevanja poti, po katerih potujejo informacije v možganih. Nova odkritja pomembno vplivajo na razumevanje strahu, in druge fenomene, povezane s strahom. Strah je v psihoterapevtskem procesu nadvse pomemben dejavnik, kar pomeni, da so nove raziskave pomembne tudi za psihoterapevtske procese, fobične motnje, spominske motnje, navsezadnje tudi za problem travme, ki ima vzrok v preteklosti.



Vse se shrani v spomin!

Emocionalni spomini se začnejo tvoriti pri otroku zelo zgodaj. Značilnost emocionalnega spomina je poleg hitrega odzivanja, težko brisanje oziroma spreminjanje shranjenega. V teh primerih se ob travmatičnih dogodkih vzpostavi emocionalni spomin in reagiranje na dogodke, ki sicer niso znak za bližajočo nevarnost. Nevroznanstveniki so odkrili, da je (lahko) travmatični dogodek, ki se shrani v hitrem odzivu, vir psihičnih težav, anksioznosti, fobij, paničnih napadov, psihosomatskih obolenj in podobno. To odkritje je za psihoterapijo neprecenljivo in zelo uporabno.


Se travmatični dogodki, ki se zgodijo v zgodnjem otroštvu, ko se eksplicitni spomini še ne tvorijo tako učinkovito, lahko torej vir kasnejših težav?

Da, lahko so in sicer zato, ker se emocionalni spomin začne shranjevati mnogo prej kot eksplicitni. In zaradi tega se otrok zavestno sploh ne spominja, kaj se mu je zgodilo, pa gre vseeno za travmatično izkušnjo, ki ga ovira v življenju? Takšni spomini težave povzročajo ob ponovni aktivaciji in sicer ob novi travmatični ali stresni izkušnji. Zmožnost zavestnega vplivanja na priučeni strah tako zgodaj, je kasneje zelo omejena.


Kako tukaj torej pomaga psihoterapija? Zakaj je psihoterapija sploh uspešna?

Psihoterapija je proces, kjer človek ustvarja nove izkušnje, nove odnose, predvsem drugačne odnose kot v svoji primarni družini. Tako se človek nauči, da je lahko tudi drugače. Nevroznanstveniki dokazujejo, da se z novimi izkušnjami, korektivnimi doživljanji aktivirajo nevrotransmiterji v možganih in poti po katerih se le-ti prenašajo. Psihoterapevti s korektivno izkušnjo torej omogočajo ustvariti rast novih sinaps v možganih. Proces je dolgotrajen vendar učinkovit.



Recent Posts

See All
bottom of page