top of page
  • Writer's pictureAnamarija S. Rabič

Kako premagujemo stres?

Updated: Dec 1, 2020

Stres ima močan vpliv!

Za razliko od čustveno prijetno nabitih preteklih dogodkov, stresnost dogodka zelo močno vpliva na naš priklic podrobnosti iz dolgoročnega spomina. Večja kot je stopnja stresa oziroma negativna čustvena vzburjenost, slabša je kakovost in količina spominske obnove. Seveda pa je vse odvisno od osebe same. Danes je za posameznika okolje v katerem živi zelo stresno in naporno. S stresom se spopadamo vsi, zato lahko trdimo, da se je z njim srečal prav vsak. Torej, kako bo posameznik premagal stres in kakšne posledice mu lahko pusti, je odvisno le od njega samega.



Ob prisotnosti prijetnih in pozitivno nabitih doživljajih, se le-ti bolje shranijo v spomin. Ni nujno, da ostane v spominu dejanska slika - lahko je to le pozitivno obarvano doživljanje. Nasprotno - se lahko tako shranijo v spomin tudi ponavljajoča se negativna izkustva. Pozitivno obarvane izkušnje močneje spodbudijo možgane, hkrati pa so raziskave ugotovile, da si ljudje bolj zapomnimo vse, kar izstopa iz naše vsakodnevne rutine.


Kdaj ustvarimo prvi spomin?

Ste se kdaj spraševali kaj so vaši prvi spomini, ste kdaj razmišljali, katerih najzgodnejših izkušenj se spominjate? Poleg dejanskega spomina je v našem življenju nadvse pomemben tudi čustveni spomin.



Čustveni spomini so jedro naše osebnostne zgodovine - to je tisto, kar si dojenček zapomni - ampak se tega dejansko "ne spomni".

Recent Posts

See All
bottom of page