• psihoterapevtka.

Ko enkrat eksplodira ­čĺą

Updated: Oct 13

─îustva lo─Źimo na prijetna in neprijetna. Neprijetna so tista ─Źustva, ki se spro┼żijo v situacijah, ko so ogro┼żene na┼íe vrednote, misli, do┼żivljanja... Prijetna ─Źustva ob─Źutimo, ko dolo─Źena situacija potrjuje na┼íe vrednote. ─îustva lahko delimo tudi na temeljna in kompleksna. Kmalu po rojstvu se pojavi osem osnovnih ─Źustev, ki so temeljna - univerzalna. Med njimi so veselje ÔÇô ┼żalost, strah ÔÇô jeza, sprejemanje ÔÇô zavra─Źanje in presene─Źenje ÔÇô pri─Źakovanje. Kompleksna ─Źustva naj bi bila sestavljena iz enostavnih, pojavijo pa se kasneje in so bolj odvisna od kulturnih vplivov.Ko smo na nekoga jezni, pa le-ta oseba ni vzrok za našo jezo...

Potla─Źena ─Źustva se vedno izra┼żajo v na┼íem vedenju, le pravega motiva ali vzroka za njih ne poznamo in tako pojasnjujemo na┼íe vedenje na nam v┼íe─Źen na─Źin. Posledi─Źno se potola┼żimo, a hkrati se morda neprimerno vedemo do drugih.


Prav tako pomembno je razlo─Źevanje afektov in razpolo┼żenj. Afekti so kratkotrajna in zelo mo─Źna ─Źustva, razpolo┼żenja pa so zelo dolgotrajna ─Źustva. Da neko ─Źustvo postane razpolo┼żenje je potrebno, da je oseba neprestano v polo┼żaju, ki izziva dolo─Źeno ─Źustvo. Zavedati se moramo, da mo─Źna ─Źustva zmanj┼íujejo obseg zaznavanja ali povzro─Źajo zmotne zaznave.

|  Psihoterapevtsko svetovanje, psihoanaliti─Źna psihoterapija ter podporna psihoterapija so namenjene vsem, ki se znajdejo v stiski ali si ┼żelijo spremembe v ┼żivljenju.  |

┬ę 2020 by INSIDE, psihoterapija in svetovanje.  |                                  |  Ve─Ź o pogojih uporabe in avtorskih pravicah tukaj, ve─Ź o zasebnosti tukaj.  

030 397 700

Trubarjeva cesta 47, 1000 Ljubljana