• Anamarija S. Rabi─Ź

Ko risba "pripoveduje" namesto besed ­čîł

Updated: Dec 1, 2020

Umetnostna terapija je zelo mlada disciplina, vendar iz spisov in opisov Sigmunda Freuda ugotovimo, da je ┼że on uporabljal to metodo pri nekaterih svojih pacientih, ki so mu risali in na papir izlivali svoje sanje. Umetnost je ┼że od nekdaj na─Źin izra┼żanja, komuniciranja in nenazadnje tudi zdravljenja.


Danes lahko umetnostno terapijo definiramo kot obliko terapije, kjer ima ustvarjanje slik in predmetov glavno vlogo v psihoterapevtskem odnosu med terapevtom in klientom. Ravno je to zelo pomemben del pri osebah, ki ne znajo oziroma ne zmorejo izra┼żati svojih misli in ─Źustev na druga─Źen, verbalni na─Źin.Umetnostna terapija je torej uporaba umetni┼íkega materiala za samoizra┼żanje in refleksijo.

Klienti lahko sodelujejo pri umetnostni terapiji kljub temu, da niso nadarjeni ali pred tem niso imeli nobenih izkušenj z umetnostjo, saj estetska vrednost pri tem ni pomembna. V zgodovini lahko opazimo mnogo znanih umetnikov, ki so osebe, katerim so diagnosticirali duševno motnjo, med njimi tudi Vincent van Gogh.Njihova dela izkazujejo izjemno umetni┼íko nadarjenost. ┼áe danes ne vemo, ali so (bili) nadarjeni prav zaradi svoje bolezni in sveta v katerem so ┼żiveli.Klient se mora po─Źutiti svobodnega pri izra┼żanju tako bizarnih kot realisti─Źnih podob, regresivnih in naprednih, negativnih in pozitivnih ter vseh oblik in podob njegovega subjektivnega sveta.Posledi─Źno lahko njihovo likovno izra┼żanje v terapiji po─Źasi privede tudi do besedne komunikacije.

Recent Posts

See All

|  Psihoterapevtsko svetovanje in psihoanaliti─Źna psihoterapija je namenjene vsem, ki si ┼żelijo izbolj┼íati medosebne odnose, si ┼żelijo spremembe in/ali se znajdejo v stiski.  |

┬ę 2020 by INSIDE, psihoterapija in svetovanje.  |                                       Ve─Ź o pogojih uporabe in avtorskih pravicah tukaj, ve─Ź o zasebnosti tukaj.  

030 397 700

Tr┼ża┼íka cesta 2, 1000 Ljubljana