• Anamarija S. Rabi─Ź

Mentalna stanja ­čžá

Updated: Dec 1, 2020

Model mentalnih stanj je sestavljen iz dveh procesov. Mentalna stanja so rezultat, ki odra┼ża posameznikovo mentalno organizacijo, kako si on sam predstavlja - kaj si drugi mislijo, kako vidijo stvari, kako bodo (od)reagirali na dolo─Źene zadeve...


Prvi mentalni proces.

Prvi mentalni proces je reprezentacijski sistem, ki je skupaj s ─Źustvenimi povezavami odgovoren za samodejno aktivacijo mentalnih predstav.


Drugi mentalni proces.

Drugi proces, to je regulacijski sistem, je odgovoren za uravnavanje posameznikove stopnje zavestne odprtosti za vsebino mentalnih predstav. Proces se odvija predvsem v podzavestnem delu, in sicer v fantazijskem notranjem svetu posameznika.Ljudem omogo─Źa zaznavati in si hkrati razlagati ─Źlove┼íko vedenje na to─Źno dolo─Źeni mentalni stopnji. Hkrati si mora posameznik sam zamisliti in domisliti, kaj drugi (lahko) mislijo o ─Źustvih in ─Źustvovanju. ─îetudi je proces mentalizacije pri otroku razvojno uspe┼íen, ─Źlovek nikoli ne more z gotovostjo trditi, kaj je v umu drugega posameznika! Vsak um je edinstven.


Sposobnost sklepanja in predstavljanja, kaj imajo drugi ljudje v mislih, kaj razmi┼íljajo in si predstavljajo, bi bila popolnoma unikatna. Ljudje bi si posledi─Źno lahko la┼żje predstavljali, zakaj je pri┼ílo do dolo─Źenih posledic v dejanjih, la┼żje bi predvidevali in si interpretirali dejanja drugih. Mentalizacija je tesno povezana z zdravim razvojem otroka, konceptom navezanosti med otrokom in star┼íem.

|  Psihoterapevtsko svetovanje in psihoanaliti─Źna psihoterapija je namenjene vsem, ki si ┼żelijo izbolj┼íati medosebne odnose, si ┼żelijo spremembe in/ali se znajdejo v stiski.  |

┬ę 2020 by INSIDE, psihoterapija in svetovanje.  |                                       Ve─Ź o pogojih uporabe in avtorskih pravicah tukaj, ve─Ź o zasebnosti tukaj.  

030 397 700

Tr┼ża┼íka cesta 2, 1000 Ljubljana