top of page
  • Writer's pictureAnamarija S. Rabič

"Moralni maček"?

Praznikov je konec in prihaja čas sprememb. Sprememb, ki si jih želite ali pa sprememb, do katerih mora priti. Življenja so razpeta v čas, ko se trudimo dosegati cilje in uspehe, ki smo si jih zadali nekoč v preteklosti ali pa celo zdaj, na prelomu leta. Po navadi prihajamo po prazničnem vzdušju bolj v stik z realnostjo, da življenje kljub vsemu teče dalje, da se moramo še vedno truditi in delati na sebi. Mnogokrat smo soočeni z občutki strahu, anksioznostjo in žalovanjem za določenimi obdobji. Hkrati lahko dobimo občutek, da nič nismo naredili, da so prazniki mimo, pa je kljub temu vse enako... Mnogi ljudje bi temu rekli po-praznični moralni maček.




Človek v stiski pogosto pozabi, kaj lahko naredi sam!

Najprej moramo trezno in prav nič čustveno prizadeto premisliti, kaj nam povzroča težave in kako se nanje odzivamo.


Situacije so lahko zapletene in sami sebi moramo zaupati, da zmoremo. Zmoremo vse, za kar smo motivirani. Zavedajmo se, da smo ljudje sposobni zelo veliko narediti, če si to prizadevamo in želimo. Dokler ne poiščemo pomoči - se ne soočimo s svojimi strahovi ter dilemami, ki povzročajo naše trpljenje. Soočanje pa je proces, proces ki se začne s klicem ali sporočilom, kjer tudi sebi priznamo, da potrebujemo pomoč – in si je želimo. Želimo si spremembe. Zaradi tega je to težko! In na tem mestu je naša volja tista, ki nam lahko pomaga prebroditi prvo oviro. Pomembno je, da nas nekdo empatično posluša, sprejema in ponudi drugačno izkušnjo.


Danes je psihoterapija (lahko) sopotnica našega življenja.

Metoda, ki je glede na raziskave učinkovitosti tako neprecenljiva, ni več tabu. Življenje nam prinaša nove izzive, veliko težja in kompleksnejša vprašanja, na katera moramo skozi življenje odgovoriti ali se jim vsaj posvetiti. Skozi zgodovino se je, tako kot življenje, tudi psihoterapija razvijala. To ni več metoda, ki je namenjena »norim«, kot včasih še vedno slišimo. To je metoda po kateri posežejo ljudje, ki se imajo radi ter si želijo spremembe preko samospoznavanja. Danes bi lahko rekli že, da skrbimo za naše telesno dobro počutje s fizično vadbo ali hojo v hribe enako – kakor za naše duševno zdravje skrbimo s psihoterapijo.


Recent Posts

See All
bottom of page