• psihoterapevtka.

Panika - panika!?

Updated: Mar 5

Panična motnja se izraža kot izredno intenziven strah. Oseba ima občutek, da bo umrla. Zaradi tega strahu dodatno prestraši sama sebe in posledično potencira občutek izgube kontrole nad sabo in nad svojim življenjem.


Panično motnjo moramo ločiti od paničnega napada, ki je akutno stanje. Panični napad lahko doživi marsikdo, ne le oseba s panično motnjo. Pojavi se lahko tudi v primerih, ko je oseba izpostavljena (zanjo) izjemno neprijetnim situacijam. V primeru panične motnje sta tako čustvena kot tudi kognitivna raven okrnjeni.Oseba je izjemno prestrašena, da se ji bo kaj zgodilo. Lahko bi rekli, da je to strah pred strahom! v kolikor se oseba spoprime s težavami, lahko začne obvladovati svoj strah.


gif

Vsekakor pa beg ni prava rešitev. Pomembno je izpostavljanje ogrožajočim situacijam in soočanje s strahom ter posledično prevzem kontrole, ki je v omenjenih primerih izjemnega pomena.

4 views

|  Psihoterapevtsko svetovanje, psihoanalitična psihoterapija ter podporna psihoterapija so namenjene vsem, ki se znajdejo v stiski ali si želijo spremembe v življenju.  |

© 2020 by INSIDE, psihoterapija in svetovanje.  |                                  |  Več o pogojih uporabe in avtorskih pravicah tukaj, več o zasebnosti tukaj.  

030 397 700

Gosposvetska 5, 1000 Ljubljana