top of page
  • Writer's pictureAnamarija S. Rabič

Panika - panika!?

Updated: Oct 13, 2020

Panična motnja se izraža kot izredno intenziven strah. Oseba ima občutek, da bo umrla. Zaradi tega strahu dodatno prestraši sama sebe in posledično potencira občutek izgube kontrole nad sabo in nad svojim življenjem.


Panična motnja vs. panični napad...

Panično motnjo moramo ločiti od paničnega napada, ki je akutno stanje. Panični napad lahko doživi marsikdo, ne le oseba s panično motnjo. Pojavi se lahko tudi v primerih, ko je oseba izpostavljena (zanjo) izjemno neprijetnim situacijam. V primeru panične motnje sta tako čustvena kot tudi kognitivna raven okrnjeni.Oseba je izjemno prestrašena, da se ji bo kaj zgodilo. Lahko bi rekli, da je to strah pred strahom! v kolikor se oseba spoprime s težavami, lahko začne obvladovati svoj strah.


gif

Vsekakor pa beg ni prava rešitev. Pomembno je izpostavljanje ogrožajočim situacijam in soočanje s strahom ter posledično prevzem kontrole, ki je v omenjenih primerih izjemnega pomena. Pomembno pa je tudi, da omenjeno poteka v varnem okolju in podporo posamezniku, ki se sooča s svojimi strahovi. Primerno podporo vam nudi psihoterapevt.

12 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page