• psihoterapevtka.

Kaj je travmatski dogodek?

Updated: Oct 13

Travmatični stres vpliva na vsa področja človeškega delovanja.


Travmatični dogodki so tako za odraslega kakor za otroka lahko vojna, streljanje, fizično ali močno psihično nasilje, ugrabitev, mučenje, trpinčenje, naravne katastrofe, avtomobilske nesreče, dogodki, pri katerih je oseba priča težki poškodbi ali nasilni smrti druge osebe in podobno.


Pri otrocih se med seksualne travme prištevajo tudi razvojno neustrezne spolne izkušnje brez nasilja in poškodbe. V otroštvu ni malo primerov duševne zlorabe, v nekaterih primerih je lahko otroštvo zelo nevarno obdobje. V raziskavah duševna zloraba otrok ni opredeljena kot travmatični dogodek, temveč teroriziranje in sistematično povezovanje.


Pomembno! "Kako dogodek doživlja otrok?"

Veliko ljudi je imelo skozi življenje več takšnih izkušenj, situacij. Predvsem moteči dogodki, ki se zgodijo v otroških letih, za seboj puščajo največje čustvene posledice. Manjše travmatično doživetje lahko izzove tudi ločitev staršev, vrstniško nasilje v vrtcu ali šoli, smrt hišnega ljubljenčka itd.

|  Psihoterapevtsko svetovanje, psihoanalitična psihoterapija ter podporna psihoterapija so namenjene vsem, ki se znajdejo v stiski ali si želijo spremembe v življenju.  |

© 2020 by INSIDE, psihoterapija in svetovanje.  |                                  |  Več o pogojih uporabe in avtorskih pravicah tukaj, več o zasebnosti tukaj.  

030 397 700

Trubarjeva cesta 47, 1000 Ljubljana