top of page
  • Writer's pictureAnamarija S. Rabič

Na kratko: Sigmund Freud.

Updated: Dec 1, 2020

Sigmund Freud je rojen leta 1856. V družini je bilo osem otrok, Sigmund je bil najstarejši. Že omenjeno dejstvo nam lahko veliko pove o Freudu. Pri njegovih treh letih se je družina preselila na Dunaj. Njegovo življenje v mladih letih odraslosti ga je preko študija medicine popeljalo do mesta asistenta v laboratoriju inštituta za fiziologijo. Leta 1881 je doktoriral iz medicine, leto kasneje pa začel s klinično prakso in sicer na oddelku za otroško nevrologijo v bolnišnici na Dunaju.



Kasneje je Sigmund Freud dobil štipendijo in se preselil v Pariz. Njegovo delo je potekalo v bolnišnici pod vodstvom Charcota. V tem obdobju se je prvič srečal s histerijo, kamor je nato preusmeril ves svoj klinični interes. Lahko bi rekli, da je bil to začetek psihoanalize. Kasneje je Freud začel preučevati tudi sugestivno hipnozo. Leta 1895 je s kolegom Breuerjem objavil knjigo z naslovom Študije o histeriji. Poznamo jo kot prvo knjigo, ki je utemeljila psihoanalizo in dinamično psihoterapijo. Vseeno pa je svojo izvirno terapevtsko metodo prvič poimenoval psihoanaliza leto kasneje, leta 1896.


Freud napisal in izdal kar nekaj danes pomembnih knjig, ki so temelj psihoanalitične tehnike, med drugimi Interpretacija sanj, Psihopatologija vsakdanjega življenja, Vic in njegov odnos do nezavednega, Tri razprave o teoriji seksualnosti, Onstran načela ugodja, Ego in Id ter druge.


Skozi leta in leta osebnega dela na tehniki in teoriji strukture ter psihičnega delovanja se mu je pridružilo veliko zdravnikov, psihiatrov in drugih znanstvenikov, med njimi Carl Gustav Jung, Alfred Adler, Karl Abraham, Sandor Ferenczi, Otto Rank in drugi.

Recent Posts

See All
bottom of page